Съюз на ветеринарните лекари в България

Новини


Абонамент за получаване на новини


Получаване на новини?

Joomla : Съюз на вет

СВЛБ във фейсбук СВЛБ във Фейсбук

Центърът за оценка на риска към БАБХ - с висока оценка за едногодишната си дейност

Е-мейл Печат ПДФ
DSC_0071 Юбилейна конференция по случай десетгодишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и 1 година от създаването на БАБХ и Центъра за оценка на риска се проведе в гранд хотел «София».
На събитието присъстваха тримата заместник-изпълнителни директори на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева, д-р Тенчо Тенев и Антон Величков. По време на конференцията д-р Карола Сондерман от Европейския орган по безопасност на храните представи целите и функциите на EFSA, като направи и исторически преглед на развитието й. Европейският орган е създаден с Регламент (ЕО) № 178/2002/EC за общите принципи на законодателството в областта на храните и извършва анализ на рисковете и опасностите по цялата хранителна верига.
DSC_0091EFSA събира и анализира данни, позволяващи характеризиране на рисковете с пряко или косвено въздействие върху безопасността на храните и фуражите.EFSA предоставя научни съвети и техническа помощ по въпроси, свързани с храненето на човека, здравето на животните, растенията и др. Изготвените от EFSA над 2 500 научни становища и доклади служат за основа при разработването и предприемането на мерки на Общността в области, попадащи в обсега на неговата. EFSA разполага и седна от най-стабилните системи за осигуряване на безпристрастност в научния съвет и независимост при изготвянето на научни становища.
DSC_0077 През последните 10 години ЕFSA има принос за успешното понижаване на случаите на Salmonella при хората в ЕС, оценката на 3000 здравни претенции, оцветители и добавки, на база научни доказателства, с цел защита на консуматорите от заблуждаващо етикетиране и рекламиране на храни, анализ на данни за зоонози, антимикробна резистентност и остатъци от пестициди.
Българският еквивалент на EFSA e създаденият през 2011г. Център за оценка на риска, посочи неговият директор д-р Бойко Ликов. Центърът е самостоятелно юридическо лице в структурата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), уточни д-р Ликов. През миналата година центърът бе посетен от изпълнителния директор на EFSA г-жа Катрин Ланел, която бе на посещение в страната ни по покана на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
DSC_0088По искане на изпълнителния директор на БАБХ, ЦОР е изготвил научни становища за оценка на риска по актуални въпроси,свързани с безопасността на храните (за или против извършването на спешна ваксинация срещу шап; необходимостта от засилване на структурата за епизоотичен надзор по границата с Турция; риска от проникването на африканска чума по свинете; инфлуенца по птиците; син език по преживните животни и др.).
Изготвени са повече от 70 научни информации по проблеми, свързани с безопасността на храните (епидемията причинена от E. coli O104:H4, синдрома на празния кошер при пчелите, антимикробната резистентност, нанотохнологиите, енергийните напитки, микотоксините, контаминантите бисфенол А, меламин, акриламид, неоникотиноиди, резистентност към пестициди, новия вирус Шмаленберг, доматения молец и др.).
На конференцията беше направена и презентация на функциите и дейността на фокалния център на Гърция от д-р Ейрини Цигарида от Гръцкия официален орган по храните.
DSC_0062 DSC_0070 DSC_0113