Съюз на ветеринарните лекари в България

Новини


Абонамент за получаване на новини


Получаване на новини?

Joomla : Съюз на вет

СВЛБ във фейсбук СВЛБ във Фейсбук

Учредиха Асоциацията на ветеринарните хирурзи в България

Е-мейл Печат ПДФ
Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE

v1 На 22.06.2012г., в заседателната зала на ректората на Тракийския университет в Стара Загора, се проведе учредителното събрание на Асоциацията на ветеринарните хирурзи в България, което мина под основния принцин на маевкитака на Сократ: "Всяко споделяне на знанието с другите, отваря нови хоризонти и пред споделящия!".

Новосформираната професионална организация е неправителствена, независима и доброволна,  и обединяваща ветеринарните хирурзи в страната, както и тези, реализирани зад граница. Движещият мотив е развитието на ветеринарната хирургия в България, чрез активна комуникация между науката и практиката,  и  прилагането на по-високи стандарти в тази област на медицината. На учредяването присъстваха 35-ма преподаватели в катедрите по хирургия на Тракийския университет, Стара Загора и Лесотехническия университет, София, ветеринарни лекари-специалисти от практиката и БАБХ.
p2Доц. д-р Михни Люцканов, декан на ВМФ на Тракийския университет, изтъкна значението на Асоциацията за българската ветеринарна наука и практика, а сред учредителите бе доайенът на българската ветеринарна хирургия проф. д-р Крум Койчев. Той бе избран единодушно за почетен председател на новосформираната организация. Инициаторите за създаването на асоциацията представиха логото и мотото на АВХБ:„MANU SAPIENTI VITAM DAT”,  “(В) мъдрата ръка дава живот!”.
След гласуване бяха избрани управителен и контролен орган на организацията.

p1 За председател бе избран проф. д-р Иван Борисов, двмн (Катедра по Ветеринарна хирургия на ВМФ, ТрУ, Стара Загора), а за членове: гл. ас. д-р Надя Златева (Катедра по Ветеринарна хирургия на ВМФ, ЛУ, София) и д-р Живко Д. Желязков, ветеринарен лекар, специалист хирург, частнопрактикуващ в амбулатория в гр. Ст. Загора. В Контролния съвет са доц. д-р Галина Симеонова, двмн (Катедра по Ветеринарна хирургия на ВМФ, ТУ, Стара Загора), д-р  Георги  Узунов, ветеринарен лекар, специалист хирург, частнопрактикуващ в амбулатория в гр. София и д-р Николай Механджийски, ветеринарен лекар, специалист хирург, частнопрактикуващ в амбулатория в гр. Самоков.