Съюз на ветеринарните лекари в България

Новини


Абонамент за получаване на новини


Получаване на новини?

Joomla : Съюз на вет

СВЛБ във фейсбук СВЛБ във Фейсбук

Становище относно подходящия период за извършване на поголовна ваксинация срещу заболяването заразен нодуларен дерматит по ЕПЖ на територията на Р. България през 2021г.

Е-мейл Печат ПДФ

Становище относно подходящия период за извършване на поголовна ваксинация срещу заболяването заразен нодуларен дерматит по ЕПЖ на територията на Р. България през 2021г.

Пълния текст на становището може да намерите ТУК

(Резюме)

Заразният нодуларен дерматит по ЕПЖ (ЗНД) е екзотична векторно предаваща се вирусна инфекция по ЕПЖ, причинена от Capripoxvirus. Заболяването се характеризира с висока температура, нодули върху кожата и може да доведе до тежки икономически загуби за животновъдния отрасъл. Заразният нодуларен дерматит засяга ЕПЖ и се предава от кръвосмучещи насекоми, каквито са някои видове мухи, комари или кърлежи. Вирусът може да се предава и чрез пряк контакт, замърсени фуражи, вода и оборудване, въпреки че те играят по-малка роля от епизоотична гледна точка.

За да се контролира текущата епидемия от ЗНД в Европейския съюз (ЕС), компетентните органи на засегнатите държави-членки (ДЧ), изпълняват политика по частичен stamping out на засегнатите стопанства (унищожаване само на животните, проявяващи клинични признаци на заболяването) и прилагат ваксинация с използване на живи хомоложни ваксини на основата на щама Neetling, одобрени от Европейската Комисия.

Най-подходящия период за започване на профилактичната ваксинация за ЗНД за 2021 г., да започне при повишаване на средните дневни температури на и по-високи от 10ºС (март - април 2021г.). С оглед различните температурни разлики в различните региони на България, би било удачно да се започне с ваксинирането първо в южните региони на страната, с оглед по-благоприятните условия за развитието на векторите.

Прилагането на ваксината трябва да завърши поне 21 дни преди активният летеж на съответните вектори. В случай на прилагане на други ваксинални схеми с живи ваксини за контрол на заболявания по ЕПЖ е необходимо ваксинацията за ЗНД да започне поне 28 дни след приключване на последната ваксинация с такава ваксина.