Съюз на ветеринарните лекари в България

Новини


Абонамент за получаване на новини


Получаване на новини?

Joomla : Съюз на вет

СВЛБ във фейсбук СВЛБ във Фейсбук

Актуално от ветеринарния свят

Конското месо и какво показват резултатите от ЕС-изследванията

Е-мейл Печат ПДФ

image008   КОНСКОТО МЕСО И КАКВО ПОКАЗВАТ

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА

 

       Цялостното eвропейско изследване, за наличие на месо с конско ДНК и фенилбутазон (противовъзпалително лекарство, използвано като болкоуспокояващо във ветеринарната медицина за домашни любимци и коне), изискано и съфинансирано в съответствие с Плана за действие на Европейската комисия, показва, че по-малко от 5% от тествани продукти са съдържали конско ДНК и че в около 0.5% от тестваните еднокопитни трупове е намерен фенилбутазон. 
         Тези резултати съответстват на направеното съвместно изявление, публикувано от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) на 15 април 2013 г. Тогава двата органа заключиха, че рисковете, свързани с фенилбутазона  са: "...сведени до минимум за потребителите, поради ниската вероятност от излагане на опасност и общата минимална вероятност от токсични ефекти, при които, възможността потребителят да е податлив на развитие на апластична анемия и същевременно да е  изложен на фенилбутазон, се очаква да варира от около два случая на трилион до един случай на 100 милиона ."

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СВЛБ Д-Р М. БАЩАВЕЛОВ НА СРЕЩА С МИНИСТЪР ПРОФ. ИВАН СТАНКОВ

Е-мейл Печат ПДФ
kongres
Председателят на Съюза на ветеринарните лекари в България  д-р Михаил Бащавелов инициира среща с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков. На нея бяха обсъдени въпроси, поставени от делегатите на проведения XXIV Конгрес на СВЛБ на
28 март 2013г.
На срещата, реализирана в земеделското министерство, присъстваше и временно изпълняващият длъжността ректор на Тракийския университет, Стара Загора проф. Иван Въшин.
Като резултат от дебатите бе постигнато споразумение подобни дискусии и срещи да станат традиция и на тях да се поставят наболели въпроси и проблеми, които касаят цалото ветеринарномедицинско съсловие в България.
 

ПОКАНА

Е-мейл Печат ПДФ
LOGO_120_trans

ПОКАНА

на 28 март 2013г. от 11.00ч.

в зала "Елит" на Дом на културата "Красно село",

гр. София, бул. "Цар Борис III" №41,

ще се проведе ОТЧЕТНО-ИЗБОРЕН КОНГРЕС

на СЪЮЗА НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ

Дневен ред:

1. Отчет за дейността на Съюза на ветеринарните лекари в България за периода 2009-2012г.;

2. Избор на ръководни органи на съюза;

3. Промени в Устава на Съюза на ветеринарните лекари в България;

4. Разни.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL