Съюз на ветеринарните лекари в България

Новини


Абонамент за получаване на новини


Получаване на новини?

Joomla : Съюз на вет

СВЛБ във фейсбук СВЛБ във Фейсбук

Актуално от ветеринарния свят

 

Ветеринарната общност в България отбеляза 100 години от рождението на професор д-р Онуфри Нейчев

Е-мейл Печат ПДФ

1

На 15 май Тракийският университет в Стара Загора стана домакин на честванията, посветени на 100-годишнината от рождението на проф. д-р Онуфри Нейчев. Юбилеен доклад изнесе ръководителят на катедрата по ветеринарна хирургия проф Динко Динев. Спомени за проф. Нейчев споделиха негови колеги, бивши студенти и общественици. Официални гости бяха заместник-ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, деканът на Ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет проф. Михни Люцканов, деканът на факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет в София проф. Богдан Аминков, председателят на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Михаил Бащавелов, председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Цветков, представители на Асоциацията на ветеринарните хирурзи в България, внучката на проф. Нейчев – Надежда Христова Нейчева, правнучката на проф. Нейчев г-ца Огняна Савова. Официални гости от Ветеринарномедицинския факултет на университета в Бурса, Турция бяха д-р проф. Денис Серек Инташ, председател на Асоциацията на ветеринарните хирурзи в Република Турция, проф. Камил Инташ, ръководител на катедрата по акушерство, д-р Мустафа Илюз, директор на Учебно опитно стопанство към Ветеринарномедицинския факултет в Бурса.
Проведен бе „двубой по ветеринарна хирургия” като сили премериха отбор „Берое”, представен от студенти от пети курс на ВМФ към Тракийския университет гр. Стара Загора и отбор „Сердика”, на студентите от пети курс от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет гр. София. След оспорвания двубой и равен брой точки за двата отбора бе изтеглен решаващият въпрос за бързина, чиито отговор бе даден светкавично от „Берое”. С това студентите показаха, че знанията и интересът към ветеринарната хирургия не са загубени във времето и делото на проф. Онуфри Нейчев продължава да живее като частица във всеки един ветеринарен лекар, докоснал се до магията на ветеринарната хирургия.

Д-р Онуфри Христов Нейчев е роден на 5 юни 1914 год. в гр. Казанлък, където завършва педагогическо училище (1935). През есента на 1938 г. е приет за студент по ветеринарна медицина в Белград. След две години, в началото на Втората световна война , се прехвърля във ветеринарномедицинския факултет у нас, който завършва през 1944 г. През 1945 г. е приет за асистент в катедра „Хирургия, рентгенология и физиотерапия” към ВМФ. На 1 октомври 1983 год. професор д-р Онуфри Нейчев се пенсионира. В продължение на 38 години, като асистент, доцент, професор, ръководител на катедрата, декан и заместник – ректор, отдава много сили за преуспяване на катедрата по хирургия с клиника. Проф. Нейчев е запомнен със своето оригинално педагогическо майсторство, висока научна ерудиция и клинико –хирургически умения, любимец на студентската аудитория и един от професорите с най-ярко присъствие в студентските спомени на поколения ветеринарни лекари („История на българската ветеринарна хирургия 1923-2013” Проф. Онуфри Нейчев, проф. Динко Динев).

 

България- домакин на симпозиум за хуманно отношение, под егидата на FVE и с финансовата подкрепа на Европейската комисия

Е-мейл Печат ПДФ
356_balgariq_varhu_karta_na_evropa
България да бъде домакин на третия симпозиум за хуманно отношение към животните, организиран от Федерацията на ветеринарните лекари в Европа /FVE/. Това договори председателят на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Михаил Бащавелов при проведени разговори с ръководството на FVE.
Интересът към страната ни бе проявен от европейската организация след задълбочени разговори и дискусии на свиканата Генерална асамблея на FVE. Уточнено бе, че форумът ще се проведе  през есента на 2014г. Само три страни-членки на федерацията ще имат възможност за домакинство на подобни симпозиуми - Полша, Франция и България.
Симпозиумът ще бъде двудневен, като целта е да обхване 160 ветеринарномедицински специалисти от всички направления на професията - от частнопрактикуващите и държавните служители, до работещите в сферата на образованието и лабораторната дейност.
Предвижда се във втория ден да се организират практически упражнения в стопанства и зоологически градини. В провеждани преди време подобни работни срещи са засягани теми за здравеопазване и хуманно отношение към едър рогат добитък, свине, птици, коне и диви животни.
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL