Съюз на ветеринарните лекари в България

Добре дошли, Гост
Моля влезте или се регистрирайте.    Забравена парола?

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОН ЗА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА
(1 разглежда(т)) (1) Гости
Въпроси, мнения, препоръки
Отиди най-отдолуСтраница: 1
ТЕМА: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОН ЗА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА
#15
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОН ЗА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА 9 Години Карма: 0  
До членовете на ръководствата на клоновете на СВЛБ.
До членовете на СВЛБ. До цялата ветеринарна общност.
Уважаеми колеги, ИС на СВЛБ поема инициативата за създаване на Закон за "ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНА КАСА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ - ЗОКОЖ".
Чрез Закона целим създаването на правила за събиране на средства за нуждите на опазване на здравето на животните, контрола на генно модифицираните храни за животни и за хора и остатъците в храни от животни.
Такива каси (национални здравноосигурителни фондове) съществуват почти във всички Европейски страни. Чрез набраните средства в ЗОКОЖ се финансират дейности по опазване здравето на животните (ДПП, програми за мониторинг и др.дейности), противоепизоотичния контрол на границите и във вътрешността на страната, обезщетения на собственици при депопулацията на стада и отделни животни с цел ликвидирането на огнища на заразни болести, ДДДД дейности, унищожаването на опасни за здравето конфискати от трупове на животни и храни негодни за консумация, контрола на ГМО и остатъците в храните от животни (чрез лаборатории, оборудване и др.), обучение на вет.лекари, парамедици и собственици на животни, национални и международни прояви свързани с опазване здравето на животните.
Разхода на събраните средствата в ЗОКОЖ се одобрява и контролира от Упраителен съвет, който се избира на квотен принцип, осъществява дейността си на базата на съдебно регистриран Правилник за дейността му и е независим при вземането на решенията.
Чрез ЗОКОЖ се излиза от ситуацията в която, посочените по-горе дейности зависят изцяло от възможностите на бюджета на страната (фиска) и се дава възможност за финансиране на медицинските приоритети (мотиви) при опазавнето на здравето на животните, контрола на ГМО и остатъците в храните от животни, а не на финансовите. Набраните средства в ЗОКОЖ дават възможност за по-добро и приоритетно финансиране на такива дейности в условия на криза и при други ситуации, когато има финансов недостиг за фиска.
По наши прогнози, ако се използват възможностите на животновъдството чрез системата на национални доплащания за глава животно и ако се отдели минимален % от стойността на сделките с ВМП, животни, храни от животински произходи, адитиви, добавки, фуражи и по други начини, в ЗОКОЖ годишно могат да се събират 25-27млн.лв. Първите 1-2-3 години, докато се съберат достатъчно средства ще се ползва помоща на бюджета, а след няколко години това няма да е необходимо.
В България преди години имаше т.н. Държавен фонд "Зоопрофилактика (Епизоотии)", в който са се събирали такива средства. Може да се почерпи опит и да се изучи историята и дейността на този фонд. Много от сградите (базите) с които сега се гордеем (на лаборатории, научни институти, лечебници), оборудването им, ликвидирането (изкореняване) на болести, издаване на научна и популярна литература, обучение на ветеринари и много други дейности за които не знаем са финансирани изцяло или са съфинансирани от този фонд.
Колеги призовавам Ви за активно участие и съдействие с предложения, коментари, влияние и лобизъм сред колеги, собственици на животни и преработватели на животинска продукция, общественици, депутати, в изпълнителна власт и на всякъде, където имате възможност за това.
Ако идеята и моето предложение не Ви харесва, моля поне да не пречите активно.
Публикувайте Вашите мнения и предложения във Форума на СВЛБ (имате тази възможност и на ел.страница на БВС) или изпращайте на моя ел.адрес: lantov@data.bg. Ще приемем всяко мнение и предложение от регистриран и идентифициран потребител.
Поздрави от д-р Л.Антов - зам.председател на СВЛБ.
LANTOV (Потребител)
Мнения: 10
graphgraph
Изключен Вижте профила на потребителя
Последна редакция: 19/04/2010 10:05 от LANTOV.
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
 
Отиди най-отгореСтраница: 1